Jag har vinterbadat!

Visste du att vinterbad faktiskt är rena rama hälsokuren? Åtminstone om du som jag har som en tendens att hetsa upp dig lite i onödan mellan varven. Här om dagen blev jag smått rosenrasande över hur hutlöst dyra sms-lån ofta är. Jag började skriva på ett inlägg om sms-lån här på bloggen, men efter en stressig vecka var det inte den bästa medicinen för att koppla av. Eftersom vi var på besök hos en släkting i Dalarna som har egen sjötomt blev jag medlurad på ett vinterbad.

Relax delux

Iskallt vatten i iskall utomhustemperatör – nej, det kändes som det sista jag behövde. Tydligen var jag dock inte svårövertygad utan stod efter en stund redo i morgonrocken precis innanför farstudörren. Vi räknade ner från tre till noll innan vi sprang ut över den vitklädda trädgården ner mot bryggan där vi hoppade ner i Siljans iskalla vatten. Jag trodde under de första mikrosekunderna att jag skulle dö, men efter att jag hoppat upp ur vattnet och löpt amok mot huset började jag känna någonting härligt i kroppen. Det var som att all stress och spänning var bortflugen och känslan när jag satte mig i bastun var otroligt rogivande. Att vinterbada var skönt och dessutom riktigt kul!

Så vad hände med kroppen?

Efter att ha provat på att vinterbada blev jag så klart nyfiken på att veta mer om de hälsosamma effekterna med vinterbad. På internet hittade jag flera intressanta artiklar om vinterbad utifrån ett hälsomässigt perspektiv. Det som tydligen händer med kroppen när du vinterbadar är att en stressreaktion utlöses av det kalla vattnet, vilket innebär att olika ämnen utsöndras i kroppen samtidigt som det sympatiska nervsystemet aktiveras. Kallt vatten ger med andra ord en slags balans i kroppen.

Det är så klart aldrig bra att oplanerat trilla i iskallt vatten, då hamnar kroppen istället i chock. Men att vinterbada mellan varven är absolut ett bra relax-alternativ!