Hutlöst dyrt med andrahandslägenhet i Stockholm

Sveriges bostadsbrist är i ett akutläge och det är dystra framtidsanalyser som ges, trots att vetskapen om läget på den svenska bostadsmarknaden varit länge känt. När det kommer till bostäder i andrahand har priserna stigit i rasande fart och i Stockholm har det nått helt absurda höjder.

En 1:a för ockerpris

Den som är på jakt efter något mindre krypin i Stockholm och dess omnejd kan glömma allt vad heter billiga hyror. Du betalar en fullt orimlig summa per kvadratmetern och det är heller ingen trygghet att hyra i andra hand. Jag läser ofta om personer som på bara ett år har flyttat runt mellan flertalet andrahandsbostäder.

Har du “tur” kan du händelsevis hitta en etta med kokvrå för 8000 kronor. Men då är nästan alltid prislappen baserad på läge, område och diverse negativa aspekter. På nätet läser jag hur den genomsnittliga hyran för andrahandsbostäder med ett rum ligger på 13 000 kronor i huvudstaden. I Göteborg och Malmö ligger hyrorna något lägre, men ändå på hisnande höjder även där.

Orosväckande rapporter för studenter

Jag studerade i Stockholm för cirka 15-20 år sedan och på den tiden fanns det fortfarande andrahandsbostäder till en rimlig månadshyra. Det var så klart mycket dyrare än på de mindre orterna, men möjligheten att studera och ha råd att betala ett boende fanns. Nya rapporter som presenterats av Boverket visar att andrahandshyrorna för bostadsrätter steg med hela 80 % mellan 2009 och 2017.

Bostadsbristen och höga hyror en politisk fråga

Det är nog inte bara jag som har en låg tilltro till våra svenska partiers bostadspolitik.

Just bostadsmarknaden var en central punkt inför det kaosfyllda valåret 2018, men problemet är ännu ett faktum. Bostadsbyggandet i Sverige har inte ökat och det är fortfarande så att hushåll med rimligt bra inkomster inte beviljas lån till bostadsköp. Tar inte Löfven och hans regering tag i bostadskrisen kommer hyrorna på andrahandslägenheter fortsätta att stiga.