Dyra sms-lån – ingen hit

Den som lever han lär, sägs det. I mitt fall kan jag skriva under på det ordspråket när det kommer till mitt beslut att ta sms-lån. Det var strax efter årsskiftet som jag behövde ett snabblån då tvättmaskinen helt oväntat gick sönder. Att klicka hem ett lån kändes smart, men det skulle visa sig vara allt annat än ett smart drag.

Smidigt med snabbt lån

I mitt fall handlade det om ett mindre belopp som jag behövde ha tillhanda på kort tid. Jag hade hört mig för med mina närmaste om det fanns möjligheter att låna fram tills det att jag skulle få lön. Tyvärr var det inte bara jag som hade det kärvt precis efter julstöket. En kompis tipsade mig om sms-lån och tvätthögens växande storlek gjorde att jag struntade i att överväga det hela.

Totalt sett ansökte jag om 8000 kronor hos en lånegivare som snabbt beviljade mig lånet. Jag är en van användare av e-tjänster och vet att transaktioner kan gå snabbt online – men det här var imponerade. Det behövdes knappt något verifikation innan pengarna var mig tillgodo på knappa ögonblicket. När pengarna fanns på kontot skulle dock lika snabbt de förödande villkoren visa sig.

Saftig ränta och avgifter

Jag visste att lånet skulle bli dyrt, men det kändes värt det eftersom tvättmaskinsbehovet verkligen var akut. Att räntan skulle bli så extremt hög kunde jag dock inte i mina vildaste fantasier ana. Räntan hamnade på flera tusen procent och för mitt tämligen lilla lån blev kostnaden en svidande utgift när lönen var ett faktum. Som om det inte vore tillräckligt lyckades jag i samma röra missa sista datumet för att betala tillbaka hela summan. Lika snabbt som långivaren betalade ut lånet var påminnelseavgiften mig tillhanda. Jag har aldrig tidigare varit med om samma dyra avgift, men jag hade turen att kunna betala allt på direkten för att undvika ytterligare inkassoavgifter.

Så, den som lev, han lär…